Prijavi se
close

Uporabi kodo CSK10 za 10% popusta pri prvem nakupu!

Slez ali ajbiš (Althea Off.) – korenina

Navadni slez je od 60 – 200 cm visoka trajnica z vretenasto, močno razraščeno belo korenino. V korenini se nahaja kar 35% sluzi, ki predstavljajo glavno zdravilno učinkovino v slezu. Korenine vedno kopljemo pozno jeseni ali pozimi, to pa vsekakor ni lahka naloga. So namreč močno razraščene globoko v zemljo, zato pri nas pri izkopavanju slezovih korenin sodeluje kar cela družina ;)

Sluzi so mešanica polisaharidov, ki so v osnovi sladkorji in so neobstojni pri temperaturah, višjih od 40°C in na sončni svetlobi. Izkopano korenino dobro operemo, nato jo osušimo in narežemo na tanke rezine. Sušimo jo pri temperaturi do 35°C v temnem prostoru.  korenina sleza

Korenine sleza uporabljamo  v sirupih ali čajih proti suhemu kašlju, saj obložijo sluznico in preprečujejo dražljaj na kašelj. Čaj pripravimo kot dekokt, to pomeni, da sušeno korenino za 10-12 ur pustimo stati v mlačni vodi nato odcedimo in pijemo po požirkih. Takšno tekočino lahko sladimo s sladkorjem ali medom in za boljši okus segrejemo do maksimalno 40°C.  Če pripravljamo sirup, dekokt zmešamo z raztopljenim sladkorjem (sladkor:voda=1:1) ali pa z medom. Takšen sirup ni dolgo uporaben, saj zaradi obdelave pri nizkih temperaturah ne uničimo plesni in kvasovk, ki so glavni kvarljivci.

slez

Najboljše je, da si tak sirup pripravljamo sproti, ko zbolimo in ga ta čas hranimo v hladilniku. Za dekokt vedno uporabimo 1 žličko korenine na 2dl vode oz. če ga pripravljamo za sirup, 1 žličko korenine na 1dl vode.

Korenina sleza pa je nepogrešljiva tudi pri negi kože. Mili namreč srbečico in je odlična za suho kožo. Na koži naredi zaščitni sloj, ki preprečuje vnetja in pospešuje celjenje ran. Kožo navlaži in zmehča, po negi je prožna in vidno napeta. Zaradi odličnih vplivov na kožo je pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov.

Sama ga dodajam v oljni odstranjevalec ličil s svežimi izvlečki zelišč, ki kožo intenzivno očisti in nahrani, da je spet mehka in sijoča.

Sveže zmečkane liste lahko uporabiš kot obkladek na pike žuželk. V listih je 3-4 manj sluzi, kot v korenini, zato v zdravilne namene običajno uporabljamo korenino. Suho korenino vedno shranjuj v steklenem kozarcu, zaščiteno pred svetlobo in soncem.

Slez ima veliko divjih sorodnikov, ki imajo sicer tudi zdravilne učinkovine, vendar v precej manjših količinah, zato vedno preveri, da imaš na vrtu res čisto vrsto sleza ;)