Prijavi se
close

UPORABI KODO CSK10 za 10% popusta na prvi nakup!

Zelišča - skriti adut za močne in goste lase

ognjič

Zelišča so čudovite rastline, ki s svojimi zdravilnimi učinkovinami blažijo marsikatero tegobo sodobnega časa in so nepogrešljiva tudi pri negi las. Danes bomo omenili tista, ki so za nego las najbolj pomembna in pripomorejo k bujnim in zdravim lasem.

Najprej omenimo, da zelišča vsebujejo veliko različnih zdravilnih učinkovin, ki jih iz zelišč pridobimo z različnimi ekstrakcijami - pri nas pripravljamo vodne, oljne in alkoholne izvlečke. Optimalna izbira ekstrakcije in kombinacije zelišč zagotavlja vrhunsko kakovost in učinkovitost izvlečka. Zato je bistvenega pomena, da vemo, katero učinkovino želimo pridobiti in v čem je topna - če npr. koprivo namakamo v olje, bomo iz nje pridobili tako minimalen delež učinkovin, da tak izvleček na lasišče ne bo imel nobenega vpliva.

Pri uporabi zeliščnih izvlečkov je potrebna previdnost in veliko znanja - preveč ali premalo koncentrirani izvlečki namreč ne bodo imeli želenega učinka na lase ;) Spodaj najdeš tista zelišča, ki dokazano krepijo rast las in poskrbijo za zdravo lasišče.

kopriva

Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva je ena izmed prvih rastlin, ki so jo naši predniki uporabljali v boju proti izpadanju las. Njen izvleček spodbuja deljenje celic v lasnem mešičku in s tem poveča število las, ki poganjajo iz enega lasnega mešička. Preprečuje tudi pojav prhljaja in uravnava izločanje loja, zaradi česar se prekomerno mastenje las umiri.

Ognjič (Calendula off.)

Ognjič ima močne protivnetne in protibakterijske lastnosti. Pomaga pri hitrejšem celjenju manjših ran in prask na lasišču ter pomirja vnetja in srbečico. Odličen je tudi v boju s prhljajem, saj zavira rast glivic iz družine Malassezia, ki so glavni krivec za nastanek prhljaja. Pomaga tudi pri vlaženju in na laseh tvori sijaj.

Poprova meta (Mentha x piperita)

Stimulira cirkulacijo krvi in tako poskrbi, da je lasišče dobro prekrvavljeno. Znanstveniki so dokazali da izvleček poprove mete pospešuje rast las in uspešno pripomore k preprečevanju prezgodnje izgube las.

Rožmarin (Rosmarinus off.)

Podobno kot poprova meta pospeši cirkulacijo v lasišču in tako pripomore k hitrejši in boljši rasti las. Posebej primeren je za tanke in lomljive lase, saj njegov izvleček pripomore tudi k trdnosti lasu.

zasaditev-zeliščOves (Avena sativa)

Zrelo klasje vsebuje velike količine mineralne silicijeve kisline, fosforja in železa. Vse te snovi so pomembne tudi pri rasti in vzdrževanju las – gladijo povrhnjico in tako zmanjšajo lomljenje in cepljenje las. Vsebuje tudi veliko vitaminov B kompleksa in polisaharidov, zaradi česar pomaga pri vlaženju las in vzdrževanju mehkobe.

Hmelj (Humulus lupulus)

Izvleček hmelja preprečuje izpadanje las in nastajanje prhljaja. Blaži tudi srbečico in vnetje ter je tako še posebej primeren za občutljivo lasišče.

Za zdrave lase pa je pomembna nega las in lasišča v celoti - nasvete in trike za lepe lase in zdravo lasišče sem ti zbrala v tem zapisu ;)

Viri:

  1. Herbal Extracts Induce Dermal Papilla Cell Proliferation of Human Hair Follicles; Hosein Rastegar, Hamidreza Ahmadi Ashtiani,corresponding author1 Mahmoud Aghaei,2 Behrooz Barikbin,3 and Amirohushang Ehsani4; Ann Dermatol. 2015 Dec; 27(6): 667–675; 2015 Dec 7
  2. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs; Ji Young Oh,corresponding author1 Min Ah Park,2 and Young Chul Kim2; Toxicol Res. 2014 Dec; 30(4): 297–304.
  3. Hop Extract as a New Potent Ingredient for Hair Growth Products; Yuri Okano, Nobuo Okamoto, Tatsuo Yamamura, Hitoshi Masaki; Journal of Society of Cosmetic; Volume 29 (1995-1996;) Issue 4