Prijavi se
close

Pri prvem nakupu uporabi kodo CSK10 za 10% popusta ;)

Gojenje kalčkov v praznem lončku kreme

 

Pozimi in pomladi, ko na vrtu še ni domače zelenjave, lahko kakovostna hranila v telo vnesemo s kalčki. Zaradi svoje bogate hranilne vrednosti in visoke vsebnosti vitaminov ter mineralov so dobrodošli na vsakem jedilniku. Po novoletnih praznikih se veliko ljudi odloči za čiščenje telesa, zelo dober izbor sveže zelenjave pa so kalčki. Velikokrat se zgodi, da je naše telo v neravnovesju, pri čemer se lahko pojavijo težave, kot so napihnjenost, pretiran razrast kandide in še bi lahko naštevali. Z vnosom sveže zelenjave, v tem primeru kalčkov, telesu zagotovimo pomembne vitamine, minerale in vlaknine, ki mu pomagajo, da se hitreje regenerira, izboljša imunski sistem in premaga težave z nap

ihnjenostjo, kandido in drugimi nadlogami.

Katere kalčke izbrati?

PEKOČI : gorčica, redkev in kreša

SLADKI : pšenica, sladki komarček

Glede na naš okus in zahtevnost gojenja, lahko izbiramo med več vrstami semen. Za kaljenje moramo izbrati seme iz ekološke pridelave, ki ni obdelano s kemičnimi sredstvi. Sama sem si za gojenje izbrala naslednje:

Lucerna /alfalfa  je močan antio

ksidant, vir vlaknin, vitaminov A,C,E, mangana, bakra in folata.

Dolgotrajno uživanje kalčkov lucerne krepi imunski sistem, odlični pa so v boju proti proti kandidi, saj močno razkisajo telo. Prav tako zmanjšujejo tveganje za nekatere srčno-žilne bolezni. Kalčki lucerne nase pomagajo uravnovesiti prebavo, posledično zmanjšajo napihnjenost in so odličen vir vlaknin za naše dobre, prebavne bakterije. So blagega in prijetnega okusa, ki je podoben lešnikom.

Mungo fižol je odličen vir vitaminov C in K,B9,B1, folatov, vlaknin, mangana, fosforja, železa, bakra, kalija, cinka in magnezija. Je eden najboljših rastlinskih virov beljakovin in aminokislin, ki jih telo ne zmore proizvajati samo. Pomaga pri zdravi prebavi ter posledično proti napihnjenosti. Kalčki so rahlo sladkega okusa.

gojenje-kalčkov

Kaljenje

Semena speremo, nasujemo v kozarec in zalijemo s hladno, prej prekuhano vodo (da čimbolj zmanjšamo pojav plesni in bakterij med kaljenjem). Čez noč namakamo.  Zaradi namakanja se semenska ovojnica zmehča, začne prepuščati vodo in seme nabrekne. Naslednje jutro (po  približno 12 urah) vodo odlijemo. Seme temeljito speremo nato stresemo v dobro očiščen lonček od kreme. Za kaljenje je poleg vode bistven tudi zrak, vendar se semena ne smejo izsušiti, zato kozarec pokrijemo z gazo, ga obrnemo na glavo in pod kotom 45° postavimo v posodo (da odteče odvečna voda). Kozarec postavimo na svetlo, toplo mesto – najboljše v kuhinjo (za kaljenje je primerna sobna temperatura od 18 do 22 stopinj Celzija). Zvečer in naslednje jutr

o kaljeno seme temeljito speremo tako, da čez gazo nalijemo prekuhano vodo, jo odlijemo in kozarec zopet postavimo v posodo. S spiranjem nadaljujemo vsak dan, in tretji dan so kalčki pripravljeni na uporabo. Nakaljeno seme mora dišati prijetno, nikakor po kislem ali zatohlem/plesnivem. Če ima vonj po zatohlem pomeni, da so semena začela gniti, zato  vse skupaj zavržemo.

Kako uporabiti kalčke v kuhinji?

Kalčke lahko uporabiš v solati, sendviču, poleg najljubšega namaza ali pa poleg testenin. Me smo jih pripravile na 2 načina, kot dodatek v čičerikinem namazu in poleg riževih rezancev z zelenjavo in tofujem.